Blogit

Siirtolaisuutta ennen ja nyt

Share |

Maanantai 19.11.2018 - Silja Hiironniemi


Amerikan siirtolaisuutta suvussa ja Suomessa

Olen tämän syksyn aikana tehnyt mielenkiintoista selvitystä. Olen tutkinut töysäläisen isoisäni ja hänen kahden sisaruksensa ja heidän puolisoidensa Amerikan-matkoja ja muutakin elämää vuosina 1900 -1924.

Suomalaisten Amerikan siirtolaisuuden huippukausi oli lähes kiivaimmillaan juuri noina vuosina. Yli puolet siirtolaisista lähti Pohjanmaalta, ja isoisäni kotikunta Töysä oli vuosisadan alussa suomalaisen siirtolaisuuden vilkkaimpia lähtöpaikkakuntia. Amerikkaan lähti Suomesta vuosina 1820-1929 noin 380.000 henkeä. Yhdysvallat ja osin myös Kanada nähtiin vapauden, tasa-arvon ja rikastumisen luvattuna maana.

Isoisäni isä oli kymmenlapsisen perheen viidentenä poikana tehnyt vuonna 1880 torpan kontrahdin kruunun perintötorpasta, jossa hän asusti puolisonsa ja viiden lapsensa kanssa. Kun lapset kasvoivat, torpasta ei riittänyt elantoa kaikille. Niinpä kolme sisarusta lähti Amerikkaan ja kaksi muutti Vaasaan.

Ensin Amerikkaan lähti isoisän vanhempi veli Kalle vuonna 1900 20-vuotiaana, sitten lähti isoisä Matti vuonna 1904 myös 20-vuotiaana, ja viimeksi heidän sisarensa Hilda vuonna 1905 17-vuotiaana. 

Avainsanat: Siirtolaisuus, Pakolaisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini