Blogit

Kansanvallan peruskorjaus - uusi alku vanhalta pohjalta?

Share |

Sunnuntai 4.3.2018 - Silja Hiironniemi


Suomen Itsenäisyyden Juhlarahasto Sitran tavoitteena on muun muassa uudistaa rakenteita ja toimintatapoja niin, että suurten yhteiskunnallisten muutoshankkeiden läpivieminen olisi mahdollista. Sitra tekee ja teettää laajoja kehityshankkeita tulevaisuuden infrastruktuurista ja toimintamalleista. Sitran vanhemmat neuvonantajat ja entiset kansanedustajat Liisa Hyssälä ja Jouni Backman ovat tehneet laajan selvityksen keskeisten vaikuttajien näkemyksistä suomalaisen päätöksentekojärjestelmän uudistumiskyvystä.

Tavoite ja nykytila

Kansanvallan peruskorjaus-työpaperin tavoitteena on Backmanin ja Hyssälän mukaan tehdä Suomesta jälleen vuoden 1906 tavoin demokratian mallimaa. Tällä tarkoitetaan selvityksessä Suomen vuoden 1906 eduskuntauudistusta, jossa äänioikeutettujen määrä kymmenkertaistui. Ensimmäisenä maailmassa nämä 1,2 miljoonaa naista ja miestä saivat myös vaalikelpoisuuden.

Selvityksen luoma kuva demokratian nykytilasta ei ole kaksinen. Vai miltä tämä tuntuu:

” Puolueista on tullut näkymättömän harmaita hallintokonttoreita, eduskunnasta on tullut jatkuvan työuupumuksen äärellä kamppailevien kansanedustajien keskinäisen nokittelun ja julkisuuspisteiden keruun näyttämö, jonka käsittelyyn hallitus tuo puutteellisesti kiireessä valmisteltuja esityksiä, joita siiloissa toimivat ministeriöt ja niiden virkamiehet ovat kellon ympäri valmistelleet ja korjanneet.”

Kansalaisten roolia on kuvattu seuraavasti:

”Kansalaiset seuraavat nykyajan demokratian toteutumista turtuneina, hämmentyneinä, tyrmistyneinä tai välinpitämättöminä.”

Tällainen tavoitteen ja nykytilakuvauksen vastakkainen asetelma nostattaa lukijan odotukset lähes taivaisiin. Onko nyt tulossa jotakin uutta, jotakin ratkaisevaa, jotakin todellista? Eri ulottuvuuksien tavoitetilojen määrittelyssä tällaisiin odotuksiin vielä vastataankin. Mutta onko kokonaisuus uutta luova?

Avainsanat: Kansanvalta, demokratia, Sitra


Kommentit

6.3.2018 9.49  Tytti Isohookana-Asunmaa

Kiintoisa arviointi.
Minua häiritsee se, että ei ymmärretä kansanedustajan olevan edelleen luottamushenkilö, jonka ainoa tehtävä on säätää lakeja. Siihen työhön tarvitaan keskittymistä , ei edes kovin paljon avustajia vaan omaa tietopohja ja järkeä.

6.3.2018 11.27  Silja Hiironniemi

Kiitos kommentistasi. Toivottavasti selvitysraportissa esitetyt muutokset eduskunnan työskentelytapoihin voivat osaltaan tuoda työrauhaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini