Blogit

Asuntopolitiikka on kytkettävä talouspolitiikkaan ja aluekehittämiseen

Share |

Maanantai 15.10.2018 - Silja Hiironniemi


Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkaisi mietintönsä asuntopolitiikan kehittämiskohteista 9.10.2018. Valiokunta edellyttää, että asuntopolitiikasta tulee laatia kokonaisvaltainen ja tavoitteellinen kahdeksan vuoden kehittämisohjelma, joka tulee antaa selontekona eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä.
Asuntomarkkinoiden eriytyminen on järkyttävän suurta
Asumisen kalleus pääkaupunkiseudulla ja toisaalta asuntojen arvojen aleneminen muuttotappioalueilla on jo pitkään tunnistettu ongelmiksi. Kyse on pitkästä, jo ainakin 1990-luvulta lähtien jatkuneesta talouden ja asumisen keskittymiskehityksestä. Toimenpiteitäkin on tehty, mutta ongelmat ovat jatkuvasti vain pahentuneet.
Monipaikkaisena Helsingin ja Alavuden asukkaana olen seuraillut asuntomarkkinoiden kehitystä molemmilla seuduilla (ks. mm. blogini 16.1.2017 "Kumman asunnon ostaisit ja mitä ajattelet tästä?"). Nyt asuntopoliittisen mietinnön julkistamisen jälkeen tunsin tarpeelliseksi päivittää tietojani näistä kaupungeista sekä vertailun vuoksi myös kasvavassa maakuntakeskuksesta Seinäjoelta. Testasin 11.10. 2018 nettipalvelussa myynnissä olleiden kerrostaloyksiöiden hintatasoa Helsingin kantakaupungissa Kalliossa sekä Seinäjoen ja Alavuden keskustassa. Uudisrakennuksia en ottanut mukaan.  

Avainsanat: Asuntopolitiikka, talouspolitiikka, aluekehittäminen, asuntomarkkinat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini